UDFORSK NYHEDERNE

Løvens hule for gymnasieelever

Young Enterprise Trekantområdet

Koncentrationen lyser ud af de mange innovative og håbefulde gymnasieelever i Kolding Storcenter denne torsdag, for de deltager i konkurrencen Young Enterprise.

De unge opfindere har i bedste Georg Gearløs-stil haft tænkehatten på for at finde den gode idé. Målet er ikke bare at komme igennem dommernes nåleøje – men at etablere og drive en selvstændig virksomhed.

Fra HANSENBERG Tekniske Gymnasium deltager 3 hold i de sub-regionale mesterskaber under emnet: Science & Technology.

Young Enterprise i Kolding Storcenter

Young Enterprise i Kolding Storcenter

Easytrim

Jannik Gajan, Jan Thangarajah og Per Jensen går på studieretningen MatInf, og har alle 3 jobs som ungarbejdere – hvilket har givet dem en lys idé.

Når man skal trimme en butik, dvs. sikre at varerne står forrest på hylderne, hvor kunderne både kan se og nå dem, så giver det ofte nogle besværlige arbejdsstillinger og tunge træk. For eksempel når det drejer sig om varer, hvor man skal række helt ind bagerst over en lavt placeret hylde for at trække varen ud.

Armene er simpelthen for korte, så de har opfundet en armforlænger. Et forholdsvis simpelt aggregat i stål, som bare gør en kæmpe forskel.

Armforlængeren har allerede igennem nogle måneder været i brug i 3 butikker, hvilket giver en god løbende respons, så det er muligt at udføre tilretninger, inden støbeformen produceres.

Holdet har nemlig allerede en aftale med et firma, så fremtidsudsigterne ser spændende ud.

Team EasyTrim

Team EasyTrim

Kaffe-app

Niclas Møller, Martin Hjuler, Anders Sørensen og Jeppe Enevold Jensen går på studieretningerne BioTekMat og MatInf, og de er i fuld gang med at udvikle en prototype på en app-styret kaffemaskine.

Målgruppen er især produktionsvirksomheder og kontorer, her kan medarbejderne tænde for kaffemaskinen via telefonen, så koppen med den friskbryggede kaffe står klar, når de kommer ud til kaffemaskinen.

”Det må være enhver arbejdsgivers drømmescenarie, at medarbejderne ikke spilder tiden på at vente og falde i snak ude ved kaffemaskinen, og det er også præcis, hvad spørgeundersøgelserne har vist”, siger de alle 4 samstemmende og fortsætter: ”En af Danmarks vigtigste råvarer, det er personalet, og spildtid koster”.

Team Kaffe-app

Team Kaffe-app

Luft ud i tide

Lykke Nissen, Simon Østergaard Nielsen, Klaus Bjørnstrup Petersen og Patrick Clausen går på studieretningerne KomEng og MatFys. De har udviklet et dekorativt ”apparat”, der måler Co2-niveauet i luften.

Apparatet indeholder et pcb-board med sensor, som er gemt under en smuk bladmønstret akrylplade og illustrerer med en klar farve Co2-niveauet, dvs. om det er på tide at lufte ud.

Som de siger, ”vi ved af egen erfaring, at hvis Co2-niveauet kommer over grænseværdierne, så bliver man ukoncentreret”.

Produktet er tiltænkt små kontorer og private hjem, for skoler og større firmaer er i forvejen dækket ind, det er nemlig et lovkrav. Ja, der er meget, man skal sætte sig ind i, før man starter en virksomhed op.

Team Luft ud

Team Luft ud

Afgørelsens time

Deltagerne har været på hele dagen, og nu er det spændende, om nogen af de 3 hold er nået igennem nåleøjet?

YES – Niclas, Martin, Anders og Jeppe kvalificerede sig med deres kaffe-app til regionsmesterskabet den 15. marts.

Spændingen fortsætter, hvordan kommer det til at gå til regionsmesterskabet, og ikke mindst, hvordan klarer de 3 hold sig fremover, kan forretningsidéerne bære?

Team Kaffe-app går videre
Kaffe-app

Løvens hule

Konkurrencen er meget lig med tv-programmet Løvens hule, for deltagerne startede med at præsentere og udstille deres idé på en lille stand om formiddagen, hvor de fik besøg af dommerne, som stillede spørgsmål om produktet. Om eftermiddagen skulle deltagerne igen for dommerne, denne gang skulle de holde en elevatortale.

Tværfagligt har stort set alle fag været i spil under processen, lige fra fagene teknologi, erhvervsøkonomi og innovation til mekatronik og kommunikation. Produkterne har eleverne fremstillet i XHOUSE, HANSENBERGs eksperimentarium.

Konkurrencen stiller skarpt på fagligheden i de teknisk gymnasiale og handelsgymnasiale uddannelser for at fremme de unges kompetencer inden for selvstændighed, innovation og iværksætteri.

I dette mesterskab kvalificerer eleverne sig til de regionale mesterskaber, som igen kvalificerer til DM.

I alt 83 hold deltog i Kolding Storcenter, primært HHX og HTX-elever fra Trekantområdet, og på 4 forskellige spor: Trade & Service, Society & Globalization, Science & Technology, udenlandske virksomheder.